Pece

Malé pece na chleba či pizzu nám mohou posloužit jako alternativa k otevřenému krbu.

Nehodí se pro vytápění, správně postavená pec netopí ven, ale dovnitř. Její hlavní funkcí je úprava pokrmů.

V dnešní době, kdy odpadá nutnost péci chléb doma, může být pro někoho zajímavým řešením jakási víceúčelová pec, ve které si můžeme udělat maso, pizzu, koláč, ale nakonec třeba i ten chléb. Zjednodušeně řečeno je rozdíl pouze v tom, že maso, pizza atd se peče za stálého mírného ohně, nebo za přítomnosti žhavých uhlíků, které se většinou odhrnou k zadní straně topeniště. Chléb se pak peče tak, že se pec nejprve „natopí“, poté se uhlíky a popel vymetou ven a chléb je pečen pouze teplem naakumulovaným do hmoty pece jako takové. Je tedy možné nejprve péci např. maso, tím zároveň postupně pec nahřívat a následně do vytopené a vyčištěné pece vložit péci chléb. Tepelná energie bude tak využita na maximum.

Pec není příliš cenově náročná, záleží samozřejmě na velikosti a tvaru. Je však nutné mít komín, který dobře táhne.

Ze své osobní zkušenosti vím, že domácí kváskový chléb pečený ve vlastní peci, má úplně jinou hodnotu, než jakýkoliv jiný koupený v obchodu. A hodnotou je myšlena nejen vynikající chuť, vůně a trvanlivost, ale také nezaměnitelné kouzlo a pocit z této práce, což jistě ocení Vaši přátelé a kamarádi. Čerstvý chléb z pece je vždy sněden pouze s máslem nebo samotný téměř okamžitě, jednohubky, koláče a dorty zůstávají na stolech…

Související obrázky: